A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász évek óta ünnepi szentmisével és kenyéráldással emlékezik meg Szent Erzsébet ünnepéről. Az idei évben a veszprémi Szent László templomban bemutatott szentmise főcelebránsa Szabó János gazdasági helynök, plébános volt, vele együtt koncelebrált Szijártó László karitászigazgató és Csernai Balázs, a veszprémi Regina Mundi templom plébánosa is.

A szentbeszédben a Veszprém-Főegyházmegyei Karitászt igazgató balatonalmádi plébános visszatekintett az elmúlt esztendőre, mely különösen nehéz volt, és sajnos a nehézségeknek még a végét sem látjuk. Váratlanul, felkészületlenül ért mindannyiunkat tavasszal, Nagyböjt közepén a járvány, a Katolikus Karitász szokásos nagyböjti gyűjtése sem tudott elkezdődni, amikor a szentmisékre sem lehetett eljárni, csak online bekapcsolódni. Sokan feltették a kérdést – Miért engedte meg ezt az Isten? – a válasz pedig László atya szerint ott kereshető, hogy ez a rendkívüli helyzet megtanított arra, hogy felelősek vagyunk önmagunkért, de saját magunk mellett a másik emberért is. Felelős vagyok a szomszédért, a rokonért, a betegért, az idősért, azokért, akiket a világ sokszor semmibe vesz. Ez az időszek segíthetett rádöbbenni arra, hogy itt a Földön nincs felesleges ember. Példának hozta a karitász szentjét, Szent Erzsébetet, aki számára mindenki fontos volt, s bár mindössze 24 évet élt itt a Földön, mégis az egész világon tisztelik. A karitász igazgatója kihangsúlyozta, óvatosnak kell lennünk, de akkor sem szabad félni, figyelni kell egymásra, mert a segítségnyújtás kötelességünk.

László atya Érsek atya nevében e fontos ünnep alkalmából megköszönte az önkéntesek és a karitász munkatársak munkáját és szolgálatát, akik nap mint nap segítik az elesetteket. Ugyancsak köszönetet mondott a támogatók és az adományozók nagylelkűségéért is.  

 A szentmise végén a helynök atya megáldotta a Szent Erzsébet kenyereket, melyeket a jelenlevők között a Karitász önkéntesei osztottak szét.

Hogyan kapcsolódik Szent Erzsébet a Karitászhoz? Erzsébet az a személy, aki megfogadta az irgalomra hívást, benne Isten kegyelméből tevékennyé vált a szeretet. Minden Karitász munkatárs és önkéntes számára valódi példakép. Közel 90 évvel ezelőtt is tudták, hogy Szent Erzsébet és a Karitász között valódi a kapcsolat, hiszen amikor a már meglévő 39 budapesti és az egyházmegyei karitász szervezetnek koordinálásra és támogatásra volt szüksége, 1931. október 7-én a püspöki kar megalapította a Szent Erzsébet Karitász Központot.

Bátor volt, odafordult a szegényekhez. Legyőzte a félelmeit, feladta az uralkodói gőgös szemléletet, megrendítette őt a szegények valósága. Ugyanakkor nem riasztotta el a feladat nagysága, mert első lenni az adakozásban. Ez nagyon hasonlít a Karitász szerepvállalásához, amikor elsőként jelennek meg katasztrófák helyszínén és segítő kezet nyújtanak a szenvedőknek. Fontos a nyitottság és odafordulás, amit Szent Erzsébet mutat nekik.

Aki szívesen csatlakozna a segítségnyújtáshoz, hívja a 1356-os adományvonalat vagy adakozzon online a www.karitasz.hu oldalon! (Forrás : Katolikus Karitász)

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »
Veszprémi Érsekség