Krisztus Király vasárnapján állandó diakónussá szentelte dr. Udvardy György érsek Tiszta Zsolt akolitust.

A szentmise kezdetén Beke Zsolt plébános köszöntötte a főpásztort és a megjelenteket – köztük Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgatót, valamint a környék papságát. A szentmisét a járványügyi korlátozások miatt interneten keresztül követhette a főegyházmegye papságának és híveinek nagyobb része.

Az Evangélium után Sabjanics Miklós esperes, badacsonytomaji plébános, az állandó diakónusok főegyházmegyei referense bemutatta a jelöltet és kérte a főpásztort, hogy részesítse a szerpapság rendjében.

A Főpásztor prédikációjában elmondta, hogy a szentségeken keresztül Jézus életébe oltódunk bele, amelyek éltetnek bennünket. Az utoló ítélet nem más, mint szembesülés Krisztus életével, nem azzal kell elszámolni, hogy mit tettünk, vagy nem tettünk, hanem azzal, hogy felismertük-e Krisztust embertársainkban. Ehhez a felismeréshez szükségesek a szentségek. A szentelendő, aki a házasság szentségében él, és az Egyházi Rend első fokozatában részesül, a küldetés szentségében éli majd tovább életét. Meg kell tudnia jeleníteni azt az irgalmas Krisztust, aki életét adja övéiért. Istennek az irgalmává kell válnia, az irgalmasság cselekedetein keresztül. 

A szentbeszéd után a jelölt engedelmességet fogadott a főpásztornak és utódainak, majd a jelölt arcra borult és következett a Mindenszentek litániája, ami után Udvardy György érsek felszentelte a diakónust.
Ezt követte a beöltözés, valamint az evangéliumoskönyv átadása.

A szentmise hátralevő részében az újonnan felszentelt diakónus volt a főpásztor segítségére az áldozat bemutatásában.

Tiszta Zsolt 1981-ben született Ajkán. Gépészmérnök és közgazdász végzettsége mellett okleveles lelkipásztori munkatárs lett a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán végzett tanulmányai után. Jelenleg cégvezetőként dolgozik, mellette települése alpolgármestere. Feleségével három kisgyermeket nevelnek. Szolgálatát a továbbiakban állandó diakónusként is Nemesgulácson – ahol egy évtizede él – és a hozzá tartozó falvakban végzi majd.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »
Veszprémi Érsekség