Zarándokúton címmel nyílt kamarakiállítás a veszprémi Hősök Kapuja Látogatóközpontban 2019. szeptember 15-én. A Laczkó Dezső Múzeum tárlata az idei Ars Sacra Fesztivál országos rendezvénysorozathoz és a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva enged bepillantást a búcsújáróhelyek világába.

Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató köszöntője után a kiállítást Csernai Balázs atya, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Veszprémi Főgyházmegyei papi felelőse nyitotta meg. Az eseményen a Szilágyi Iskola Harang Együttese működött közre, a látogatók pedig a Szarvaskör Egyesület segítségével saját rózsafüzért is készíthettek.

Mivel a búcsújárás egyik elengedhetetlen velejárója volt a templomajtó előtt letámasztott templomjáró bot, a zarándokjelvény, illetve a búcsújáróhelyről származó búcsúfia – imalapok, szenteltvíztartók, gyertyák, viaszfigurák, imakönyvek, bibliák, rózsafüzérek –, így ezekre mind akad példa a kamaratárlatban, de filmhíradó-részletek révén az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus is megelevenedik.

A kiállítás kísérőprogramjaként szeptember 18-án előbb Pátkai Ádám Sándor ismertette a középkori zarándoklatok jellemzőit A lélek útján. Zarándoklatok a középkorban címmel, majd S. Dr. Lackovits Emőke mutatta be a régió fontos zarándokhelyeit Bakonyi, Balaton-felvidéki római katolikusok búcsújárása a 19-20. században című előadásában.

Az előadásokból kiderült, a keresztény búcsújárás célja a vezeklés, a lelki megtisztulás, a valamilyen betegségből való gyógyulás, vagy a bizonyos ügyért történő imádkozás, kérés vagy hála kifejezése. A búcsújárás ott vált különösen népszerűvé, ahol Isten, a Szűzanya, illetve a valamely szent megnyilatkozása nem csupán a népnyelv révén terjedt el és maradt fenn, hanem azt az egyház is elismerte. A szent helyek felkeresését, és így az egyéni hitélet megerősítését célzó zarándoklatok már a középkorban is jelentős társas eseménynek, találkozási lehetőségnek számítottak.

A korabeli Franciaországból, Németországból és Itáliából származó, s a megye területén előkerült leletek bizonyítják, ezeknek a zarándoklatoknak Veszprém megyei résztvevői is lehettek. Úgy tartották, az egy-egy búcsújáróhelyre jellemző, egyedi zarándokjelvények megvédik tulajdonosukat a hazaúton is.

A Zarándokúton című kiállítás szeptember 15–29-ig minden nap 9–17 óráig látogatható a Hősök Kapuja Látogatóközpontba váltott belépőjeggyel, vasárnaponként pedig ingyenesen. A veszprémi Szent Mihály-napi búcsú ideje alatt, 2019. szeptember 28-án és 29-én a kiállítás 10–18 óráig tekinthető meg.

A kiállítás az Ars Sacra Fesztivál támogatásával, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva valósult meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »
Veszprémi Érsekség