Otthon lenni Jézusnál

2020.08.12., Hírek rovat


A Jézusnál, Benne és Vele megtapasztalt jelenlét kiemelt, ünnepi pillanatai kerültek az idei Betánia Napok középpontjába augusztus 8-án és 9-én Veszprémben. Az otthonosság és jelenlét fontosságát a lelkigyakorlat résztvevői a hétvége tanításain és műhelyfoglalkozásian keresztül aktuális imaéletükre, saját lelkükre és testükre, megélt szerepeikre és élethelyzetükre vonatkoztatva is felfedezhették.

Mester, hol laksz? Hová mehetnénk? – hangzott a Nyolc Boldogság Közösség által a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola épületében megrendezett lelkigyakorlat idei mottója. A választott mondatokkal a szervezők nem titkolt módon az elmúlt hónapok közös nagy tapasztalatához, a koronavírus-járvány idején megtapasztalt otthonosság-, biztonság- ésbizonyosságkereséshez is kapcsolódni kívántak. Válaszokra, bizonyosságra, a hit közösségben való megélésére pedig most még jelentősebbigény mutatkozott, mint korábban, hiszen az idén csupán másfél napos – alapvetően négy napon át tartó – Betánia Napokon a korábbi évekhez képest is többen, mintegy százharmincan fordultak meg. A lelkigyakorlat fiatalokat és idősebbeket, családosokat és egyedülállókat, évek óta visszajárókat és a közösséggel még csupán ismerkedőket egyaránt megszólított, a gazdag kínálatban pedig mindenki találhatott életállapotához, útkereséséhez, kérdéseihez illeszkedő programot.  


A Betánia Napok gerincét alkotó előadások idén sem maradhattak el: a szombati laudest követően Csernai Balázs atya, a Nyolc Boldogság papi testvériség tagja, a veszprémi Regina Mundi Plébánia plébánosa, másnap délelőtt pedig Versegi Beáta Mária, a Nyolc Boldogság Közösség szerzetesnővére tanítását hallgathatták meg a jelenlévők.

A vasárnapi szentmisét Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke celebrálta.

A tanításokon, szentmiséken túl költészettel, képzőművészettel, imádsággal, a nőiesség kérdésével foglalkozó műhelyek, liturgikus tánc ésbibliodráma várta a résztvevőket. Szombat este a jelenlévők feltámadási vesperást ünnepeltek, amit egy, az eucharisztia éltető közelségében, közösségében megerősítő hitlépést is magába foglaló imaest, majd liturgikus tánc követett. 

Már a napindító „á la carte” reggelek istetszőlegesen kombinálható programokat kínáltak: a korai órákban csendes és vezetett szentségimádásra, valamint testérzékelő mozgásra nyílt lehetőség, hiszen a Betánia Napokegyik kiemelt célja, hogy testnek és léleknek egyaránt feltöltődéssel szolgáljon. 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »
Veszprémi Érsekség