„ Ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafűzért, akkor a világ meg fog változni” (P.Pio)

Az Főegyházmegyei felhívásra nagyon sok beszámoló érkezett a plébániákról, hogy a gyermekek milyen formákban készítettek rózsafűzért és milyen lelkesen imádkozták együtt a rózsafüzér imádságát!

Alsópáhokon kivetítő segítségével tanulták meg az imádságot. Kézműves délután keretében készítettek a gyerekekkel a felnőttek rózsafűzért.

Csóton az elsőáldozókkal imádkoztak együtt a vasárnapi szentmise után.

Márkón a templom udvarán előtte szombaton a gyerekek gesztenyéből készítettek egy óriás rózsafűzért, amin keresztül megtanulták imádkozni , vasárnap pedig a saját rózsafüzérük megáldását követően imádkoztak közösen egy tizedet.

Herenden minden gyermeket megajándékozott a plébánia egy rózsafüzérrel. Az Atya a szentmise keretében megáldotta a szentolvasókat és szentmise végén közösen elimádkoztak egy tized rózsafűzért a világjárványban szenvedő betegek gyógyulásáért és az őket ápoló orvosokért és nővérekért.

Ajkarendeken 39 diák imádkozta együtt a rózsafűzért, a gyerekeknek annyira szívügyük lett, hogy a tanév során minden héten közösen elimádkoznak egy tizedet.

Pacsán egész hetes ” rendezvénysorozattal” emlékeztek meg. Filmet néztek az ima kialakulásáról valamint minden osztályban más-más titokkal imádkozták a rózsafűzért.

A zirci hittanosok is nagy létszámmal imádkozták a rózsafűzért, a kis gyermekek előtt a középiskolás hittanosok voltak az előimádkozók a szentmisét követően.

A Keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola is csatlakozott a világméretű kezdeményezéshez. A főtéri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban imádkoztak a Szűzanyához gyermekek és pedagógusok együtt fél órán keresztül, kérve az Ő közbenjárását világunkért. Ezzel egy

2.

időben a Keszthelyi Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában a Premontrei Szakgimnázium,Technikum és Kollégium diákjai is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az imaalkalmat megtisztelte dr.Udvardy György veszprémi érsek, aki bekapcsolódott a közös imádságba.

Gyenesdiáson 64 gyermekkel imádkozták közösen a rózsafűzért.

Somlóvásárhelyi hittanórákon átbeszélték a rózsafüzér imádság fontosságát és otthon vasárnap a családdal közösen imádkozták az imádságot.

Behidán a plébánián a leendő elsőáldozók hoztak hittanórára rózsafüzéreket, nagy élményekkel mesélték el, hogy kié a rózsafüzér, hol találkoztak vele, hogyan kötődnek hozzá s ki milyen becsben őrzi egyházunk kincsét. A közösségi házban lapbook-ot készítettek, miközben a rózsafüzér gazdagságáról beszélgettek. Majd befejezésként felajánlottak egy tized rózsafűzért a világjárvány okozta sebekért.

Nyirádon kiemelték a közbenjáró ima fontosságát, kutatómunkát végeztek a rózsafüzér eredetéről és átbeszélték a titkokat. A halimbai hittanosokkal régi „füves”, gyógyító növényeket gyűjtő plébánosuk emlékére gyógyító növényekből , csipkebogyóból készítettek rózsafüzért a Szűz Anya tiszteletére.

Tapolcán  a hittanórákon imádkozták a rózsafűzért a diákokkal. A másik iskolában minden osztályban készültek, a kicsikkel rajzzal, a nagyobbakkal saját szavukkal, imaszándékkal, áttekintve a Máriával kapcsolatos dogmákat valamint szó esett az ima erejéről, valamint hogyan változtatja meg a rendszeres ima életünket, illetve milyen stabilitást adhat a Mária-tisztelet mindennapjainkban.

Devecserben 15 diák vett részt a közös rózsafüzér imádságban. A járvány miatt a plébánián a verandán imádkoztak, rendhagyó formában. Tíz mécsest gyújtottak egy nagy körben 2 méter távolságban egymástól, feldíszítették őket a plébániakertben szedett rózsákkal, és ezeken „olvasták” az Üdvözlégy imádságot, a Miatyánkot pedig a kör közepén égő húsvéti gyertyára tekintve.

Kupon az igeliturgiát követően a hívekkel és az ott lévő gyerekekkel együtt imádkozták a rózsafüzér imádságot.

3.

Bakonyjákón és Pápakovácsiban a hitoktatótól kaptak 1-1- képet a gyerekek, melyekről az örvendetes rózsafüzér titkait olvasták fel. Nagy öröm volt számukra az ima vezetése.

Várpalotán már harmadik éve egy vagy két októberi napon feliratkoznak a gyerekek , hogy aznap ők mondják a rózsafűzért a templomban. Így volt ez a mostani felhívásra is, esti mise előtt imádkozták együtt a rózsafűzért, melyen a szülők is részt vettek. Volt olyan hitoktató,  aki az iskolában Mária képekkel illusztrálta a rózsafűzért a kisebb gyerekeknek , egy másik hitoktató pedig vitt ajándékba rózsafűzért annak a diáknak, akinek nem volt.

Pápán volt olyan kisgyermek, aki a rózsafüzér elimádkozását követően elárulta hitoktatójának, hogy ő a családjáért ajánlotta fel az imádságát. A Szent Anna plébánián volt autista , tanulási nehézségekkel küzdő , figyelemzavaros gyerekek is, ők is örömmel csatlakoztak az imához.

Balatonalmádiban a plébános atya a szentmisében elmondta milyen fontos a keresztény ember számára a rózsafüzér imádsága. Kiemelte a rózsafüzér segítő erejét különösen így októberben,a sixtus-kápolna utolsó ítélet freskójának egyik jelenetét állította elénk,amelyen egy tisztítótűzben szenvedő lélek igyekszik a rózsafüzérbe kapaszkodva az üdvösségre jutni.

Zalaapátiban a hittanórák keretében imádkoztak együtt.

Tüskeváron már a Magyarok Nagyasszonya hetében készültek az imádságra a Rózsafüzér megismerésére, mivel vasárnap nem volt lehetőség a több faluból tanuló gyermekeket összeszedni, így a hittan óra keretében imádkoztak közösen egy tized rózsafűzért a fájdalmas olvasóból.

Ajkán rajzolás segítségével készültek a rózsafüzér imádságra. Különböző rajzokat készítettek a gyerekek. Volt akinél a rózsafüzér kézben van,volt akinél a templommal együtt van lerajzolva vagy Mária képpel van illusztrálva az olvasó.

Bakonygyepesen és Magyarpolányban 19 gyerekkel imádkozták a szentolvasót, közösen kérve a Szűz Anya oltalmát.

4.

Cseszneken már előző nap a szentségfelkészítő órákon felkészültek a rózsafüzér imádságra. Vasárnap közösen imádkozták a mostani hittanosok és a volt hittanosok az imádságot, megtapasztalva  a közös ima erejét.

Csabrendeken összesen 70 gyerek imádkozta el a szentolvasót a Rózsafüzértársulat  segítségével. Az imádság egyszerűségére törekedtek, hogy később a külsőségek lemaradása ne vezessen az imádság elmaradásához. Felhívva a figyelmet a szentírási szakasz fontosságára: „Te, amikor imádkozol, menj be a szobába, zárd be az ajtót, s imádkozzál titokban mennyei Atyádhoz! S mennyei Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.” (Mt 6, 6).

Balatonfüreden minden iskolában képviselték magukat a gyermekek a vasárnapi szentmisét követő rózsafüzér imádságon. A templom előtt egységet alkotva a Szűz Anya körül a hívekkel, a hitoktatókkal és a plébános atyával közösen imádkozták el a rózsafüzér indáságot.

Monostorapátiban egy gyermek így írta le élményét az imádsággal kapcsolatban:

„Beültünk a templomba, hogy az egységért a békéért imádkozzunk. A legtöbben most imádkoztuk először  végig a rózsafűzért. Úgy érezzük, hogy ez a későbbiekben rendkívül  jó emlékként fog megjelenni. A tudat, hogy több ezer gyerekkel imádkoztunk együtt egy nemes cél érdekében, hihetetlennek tűnt és tűnik. A rózsafűzér a katolikusok egyik legkedvesebb és legelterjedtebb imádsága. Együtt imádkozni ezt, egy nagyszerű dolog és ha tehetik imádkozzanak együtt a családdal, barátokkal vagy ismerőseikkel!”

Nagyon köszönjük a hitoktatóknak, gyerekeknek,szülőknek akik meghallották a Főegyházmegye hívását a közös imára!

                                                                             Csomay Tünde

                                                                                  főkoordinátor

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »
Veszprémi Érsekség