Az adventi szombatokon a rendkívüli helyzet ellenére is meggyújtották a várban felállított adventi koszorún a gyertyalángot. Az első hétvégén Udvardy György érsek gyújtotta meg a gyertyát Ovádi Péter országgyűlési képviselővel. https://veszpremivar.hu/advent-a-remeny-ujjaelesztesenek-ideje/

A szokások szerint a város és az érsekség képviselője gyújtotta meg a gyertyát, az ünnepség fényét a Petőfi Színház művészének műsora emelte.

Az adventi koszorú második gyertyáját Brányi Mária alpolgármester és Nagy Károly apát, kanonok gyújtották meg.

Brányi Mária beszédében az összetartást hangsúlyozta, kiemelve, hogy az elmúlt időszak megtanított jobban odafigyelni egymásra minket, valamint arra, hogy legyünk még nyitottabbak a  lehetőségek iránt. Elmondta, hogy bár a kapcsolattartási szokásaink átalakultak, rengeteg csatorna így is nyitva áll előttünk. A legfontosabb, hogy ezeket a lehetőségeket megtaláljuk és éljünk velük. A legnagyobb öröm a szeretet és az, hogy adhatunk egymásnak.

Károly atya Izajás és Keresztelő Szent János példáján keresztül szemléltette a karácsony lényegét, akiket nem csak történelmi távlatból, hanem jelen korban is jól lehet értelmezni.

A mostani időszak még jobban megerősíti azt, hogy a legnagyobb segítség Isten, őt kell befogadni, belé kell kapaszkodni és bátran kérni tőle – hangsúlyozta a bazilika plébánosa.

Az ünnepségen Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója szavalta el Piliszky János Introitusz című versét, valamint énekkel Zsilinszky Cecília működött közre.


A harmadik gyertyát Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő és Megyesi Ferenc érseki szertartó gyújtotta meg advent 3. vasárnapján előestéjén.

A képviselő elmondta, hogy egyre közelebb járunk a karácsonyhoz és az év végéhez, amikor mindenki egy kicsit elgondolkodik azon, milyen esztendőt is hagy maga után. Az elmúlt esztendő számos kihívással állított szembe bennünket, a legnagyobb küzdelmet pedig az egészségünk megóvása jelentette. E tekintetben Veszprémben példaértékű összefogás jött létre az idősek megsegítésére, mert csodák és csodás lelkek még léteznek.

„Ez hatalmas jelentőséggel és üzenettel bír számunkra, különösképp advent időszakában. Ezek a megmozdulások bizonyítják, hogy az emberi jóság létezik, és ezt nem szabad elfelejtenünk” – hangsúlyozta a képviselő.

Adventvasárnap előestéjén a harmadik gyertya lángja is fellobbant az adventi koszorún, a hit és a remény után a szeretet lángja. Erre a három érzésre óriási szükségünk van a képviselő szerint, és folyamatosan erősítenünk és táplálnunk kell őket magunkban, hiszen ezek segítenek túljutni a nehézségeken – különösen most, amikor valószínűleg rendhagyó karácsonynak nézünk elébe. Mégis, muszáj optimistának maradnunk és hinnünk azt, hogy az idei adventi időszak és a karácsony egyben az egészségünk és a lelkünk megerősödésének ünnepe is.

„Bízzunk benne, hogy jövőre már a megszokott rendben ünnepelhetünk, azonban a legfontosabb most az, hogy Szenteste kikkel állhatunk a karácsonyfa körül, és nem az, mi kerül a fa alá. A tárgyakat és a giccs helyét váltsa fel az érzékenység, az odafigyelés, a törődés és az igaz szeretet!”- emelte ki az önkormányzati képviselő.

Megyesi Ferenc atya beszédében a valódi öröm fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen az ezüstvasárnapként is számon tartott harmadik advent vasárnap az öröm vasárnapja. Megjegyezte, hogy talán furcsa lehet örömről beszélni 2020-ban, mikor az év inkább félelemmel és rettegéssel teli volt, és ha akadt is részünk apró örömökben, azok csak pillanatnyiak voltak. „Karácsony ünnepéhez közeledve azonban arra az örömre készülünk, ami nemcsak egy-egy pillanatig tart, hanem az ember egész életét áthatja. Ez az öröm pedig nem más, mint az a tudat, hogy Jézus Krisztus eljött hozzánk, emberré lett értünk. Ezzel az örömmel kell előretekintsünk nem csak a karácsonyi időszakra, a jövő évre, hanem az egész életünkre, amely az örök életben is folytatódik” – emelte ki a szertartó atya.

Az ünnepségen a várakozás, a vágyakozás szépségére emlékeztetett Palásthy Bea színművész is, aki Pilinszky János gondolatait idézte fel adventről.


Az adventi koszorún a negyedik gyertyát Porga Gyula polgármesterrel dr. Takáts István érseki helynök gyújtotta meg.

Helynök atya arról beszélt, hogy Isten nem helyettünk és nélkülünk, hanem velünk és általunk mutatja meg szeretetét. Az Isten által megálmodott jó azonban csak akkor tud valóra válni, ha arra mi is igent mondunk, megtesszük azt a keveset, ami rajtunk áll.

Porga Gyula polgármester emlékeztetett: régi szép hagyomány Veszprémben, hogy az adventi hétvégéken közösen gyújtják meg a várban a város adventi koszorújának gyertyáit. A járványhelyzetben azonban sok mindenről le kellett mondanunk, de abban egyetértettek Udvardy György érsekkel, hogy a gyertyagyújtás apró, szűk körű szertartását mégis meg kell őrizni.

A polgármester köszönetet mondott a frontvonalban harcoló mentősöknek, rendőröknek, ápolóknak, orvosoknak, mindazoknak, akik valamilyen áldozatot kellett hozniuk ebben a nehéz esztendőben. Megtapasztaltuk azt is, hogy közösségként képesek vagyunk egy ilyen nehéz helyzetből is nyertesen kikerülni. 

Az ünnepségen Kőrösi Csaba színművész működött közre.
A várban idén is felállították a város betlehemét, melynek jászolába december 24-én helyezik be a kis Jézus szobrát.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »
Veszprémi Érsekség